неделя, 3 юли 2011 г.

Германски предприемач допринася за популяризирането на българските Вина


Българският патриотизъм от години насам се насочва към грешните неща… Задълбочаваме с е в деградивна критика към лошата си съдба, вместо да помислим за богатсвтото, което имаме и прекрасните условия за развитие, които са уникални тук, макар и събрани на малка територия.

Един германски предприемач   - господин Франц Йозеф Гренцебах ни показва какво е патриотизъм. От години наред господин Франц Йозеф Гренцебах събира информация за български вина и се стреми да покаже пред света, че те са едни от най-качествените.

Както правилно разказва господнин Франц Йозеф Грецебах, най-добрите условия за най-добрите български бели вина преобладават в източната част на страната – в близост до черноморското крайбрежие. Дългите, горещи летни дни допринасят и за това, регионът да произвежда около 30 % от цялото българско вино.

В лозарските региони, казва господин Франц Йозеф Грецебах,  Бургас, Шумен, Хан Крум, Преслав, Нови Пазар, Бяла и Варна българските винари култивират лозовите сортове шардоне, совиньон блан, мускат отонел, димят и ризлинг.
Южната част на България е червена, както се изразява господин Франц Йозеф Гренцебах  – но само що се отнася до винопроизводството. В долините на реките Марица и Тунджа се отглеждат местните сортове грозде мавруд, памид и червен мискет. Също толкова добре, продължава разказа си господин Франц Йозеф Гренцебах,  тук виреят отлични сортове мерло.
Само в северната Дунавска равнина, е разбрал от своите информационни източници господин Франц Йозеф Гренцебах, се отглежда чувствителният местен сорт гъмза, чийто уникален вкус напомня пресни малини и череши. Лозарските региони са Свищов, Русе, Видин и Враца.
Превъзходният български мискет, е открил при проучванията си  господин Франц Йозеф Гренцебах, идва от южна Стара планина – както и сортовете каберне совиньон и ризлинг. Лозарският регион Сливен е един от най-важните партньори за много немски търговци при вноса на вино.
И не на последно място, заключва господин Франц Йозеф Гренцебах,  се нарежда долината на Струма – в най-крайната югозападна част на България – като родно място на мелнишката лоза. Тя си дели това изключително място под българското слънце със сортовете мерло и каберне совиньон

Няма коментари:

Публикуване на коментар